La Rioja

Rioja, kanske den charmigaste av de spanska vinregionerna, är även det äldsta vinområdet och ligger insprängt mellan Baskien och Navarra i norra Spanien. Det må vara den minsta provinsen till ytan men stor när det gäller spännande dofter, aromer och smaksensationer. Rioja är en het upplevelseregion, här finns allt; några av de bästa vinerna i Spanien, det nya Rioja med ultramoderna vingårdar med enorma investeringar i design och spa men också det gamla Rioja med sina små pittoreska bodegor i medeltida byar där livet, maten, kulturen och landets charm blommar på barer och torg precis som det har gjort det senaste 100 åren.

Det var hit odlarna från Bordeaux flydde när vinlusen härjade i Frankrike i slutet på 1800-talet och så tillfördes inte bara kunskapen om dåtidens moderna vinodling utan även vinexporten fick sig ett rejält lyft. Rioja var även det första vinområdet i Spanien som fick benämningen DOCa (Denominación de Origen Calificada).

Rioja som fått sitt namn efter en biflod till Ebro, floden (på spanska rio) Oja består av tre delregioner: Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja. Klimatet är inlandsklimat med Atlanten som delvis svalkar i norr och i väster och både Pyrenéerna och Sierra Cantábrica som skyddar för kalla vindar vintertid. Jordmånen är framför allt kalksten med inslag av skiffer eller järnhaltig lera.

Från detta vinets mecka har vi valt ut en familjeägd vingård i modern tappning som styrs av familjen  Zuazo Gastón, en vinproducent med anor från 1850 där yrkesstoltheten och kärleken till vinet och familjen vibrerar i varje flaska.

La Rioja

Vinproducenter

 Instagram Eletheria

 Nyhetsbrev

 Vinprovningar och kurser

 Eletheria  Sharing Moments

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år.

Ja jag är över 25 år. Jag vill gå vidare!